Μνήμες του τόπου

Μνήμες του τόπου

Ευχαριστούμε τους κατοίκους και ιδιοκτήτες των αγρών που επισκεφθήκαμε για τη συνεργασία και την προθυμία να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους μαζί μας! Τα ακόλουθα αποσπάσματα προέρχονται από την εν εξελίξει έρευνα του Β. Δήμου.

Περιοχή 1 – Συνομιλία με ιδιοκτήτη, 26.10.2020:

Ο κος Π. μας πληροφόρησε πως«…στο ΒΔ τμήμα υπήρχαν ‘κτίσματα του αγά’ προτού χτιστεί σημερινό δικό [μ]ου οίκημα…» και πως «… ο πατέρας [τ]ου έχει στην κατοχή του τίτλους ιδιοκτησίας με οθωμανική γραφή…». Τέλος, μας υπέδειξε πως «…στην περιοχή του υψώματος πίσω από το κτήριο υπήρχαν αρχαιότητες και πως στην ανατολική άκρη, επίσης σε ύψωμα [σήμερα καλυμμένο από πυκνή βλάστηση] οι ντόπιοι έκαναν λόγω για ‘βωμό’…».

Περιοχή 2 – Συνομιλία με κατοίκους/ιδιοκτήτες, 29.06.2021:

Ο κος Χ. θυμήθηκε παλιότερες έρευνες αρχαιολόγων στην περιοχή και μας τόνισε πολλές φορές πως «…δεν βρέθηκε τίποτα…» στην περιοχή. Μαζί με την κα Φ. μάς μετέφεραν ιστορίες εξόρυξης και μεταφοράς λίθου με πλοία από την παραλία των Πετρωτών κατά τον περασμένο αιώνα, και μας περίγραψαν πώς «…τις μυλόπετρες που βλέπουμε στην περιοχή τις έβγαλε η θάλασσα».

Τέλος, εργάτες μάς επισήμαναν πως «…τα χώματα είναι φερτά και αμμώδη, στα παραλιακά οικόπεδα…».

Περιοχή 3 – Συνομιλία με κατοίκους (Νοέμβριος 2021):

Στην περιοχή ΒΑ του Περάματος συναντήσαμε ιδιοκτήτη του αγροτεμαχίου, ο οποίος μας πληροφόρησε πως «…Ανατολικά του αγροτεμαχίου του, σε λοφοσειρά που κατέρχεται από τον οικισμό, παλαιότερα υπήρχε ‘Παζάρι’». Την επομένη εργαστήκαμε ΝΑ της λοφοσειράς, όπου εντοπίσαμε αρκετή ύστερη ρωμαϊκή και βυζαντινή κεραμική.

Αρκετοί κάτοικοι μας ανέφεραν πως πιο βόρεια από το «Παζάρι», σε χαμηλούς λόφους βρέθηκαν νεκροταφεία, γνωστά στην ΕΦΑ Έβρου. Τέλος, οι παλαιότεροι κάτοικοι ανέφεεραν ότι στον λόφο του ορυχείου χρυσού υπήρχε λατομείο, από όπου λίθοι μεταφέρονταν στη Μεσημβρία [βλ. αρχαία Ζώνη], ενώ άλλοι μας εκμυστηρεύθηκαν την ανεύρεση χρυσού στο παρελθόν.

Περιοχή 1 – Συνέντευξη με ιδιοκτήτη, Αύγουστος 2022